Mennyibe kerül egy csomag kiszállítása? | Szállítási költségek meghatározása

Szerző: | 2022.01.27. | Költségek, Logisztika

A webáruházak számos költsége közül az egyik jelentős költségtényező a szállítási költség. A szállítási költséget azért kell fizetnie a webáruház üzemeltetőnek, hogy a rendeléseket, csomagokat a futár elszállítsa a vevőhöz, illetve visszáru esetén azt visszaszállítsa a feladónak.
Látszólag minden futárcég ugyanazt a szolgáltatást nyújtja, hiszen mindegyik felveszi a csomagot és elszállítja azt a címzettnek, utánvétes küldemények esetén pedig beszedik az utánvét összegét és továbbítják azt a feladónak, ha pedig visszáru van, azt eljuttatják a feladónak. Látszólag így is van, azonban egyrészt nem igaz, hogy a szolgáltatási színvonal azonos, másrészt korántsem azonos összeget kell fizetni ezekért a szolgáltatásokért. Tovább nehezíti a webáruház üzemeltetők dolgát, hogy sokszor nem lehet egyszerűen egymás mellé állítani a “szállítási alapdíjakat” és rámondani, hogy ez az olcsóbb, hiszen a szállítási díj nem egyezik meg a szállítási alapdíjjal, az nem egy díjtételből tevődik össze, hanem számos díj összegként számított összeg.

Általánosságban elmondható, hogy a szállítási díjat alapvetően két dolog befolyásolja leginkább itt Magyarországon:

  • a csomag súlya
  • a csomag értéke, amennyiben a csomag utánvétes

A futárcégek a csomagok alap szállítási díját a csomagok tömege alapján, sávosan határozzák meg. Minél nehezebb egy csomag, annál magasabb a díj. Az egyes futárcégek díjtáblázatai eltérő módon változnak a súly függvényében, így amikor futárt választasz, nem elegendő megnézni a legkisebb díjtételt és azt összehasonlítani, hanem arra kell törekedned, hogy a számodra legfontosabb súlytartományokban (ahol a legtöbb csomagot feladod) legyen számodra kedvező az ár.
Jelenleg Magyarországon még mindig az utánvétes fizetési mód a leginkább kedvelt vásárlók körében, amikor is a címzett a csomag átvételekor fizeti meg a csomag értékét a futárnál készpénzben. Az utánvét összegének kezeléséért a futárcégek utánvét kezelési díjat számolnak fel, ami futárcégenként jelentősen eltérő összeg. Szerződéstől függően a címzetteknek lehetőségük van a futárnál bankkártyával is fizetni. Amennyiben a címzett úgy dönt, hogy így szeretne fizetni, további díj (bankkártyás fizetés díja) is terheli a fizetést, aminek mértéke általában 1%.
Az alapdíj és az utánvét kezelés díja első ránézésre meg szokta zavarni a díjakat elemző kereskedőket, mivel az egyik futárnál az alapdíj alacsonyabb és az utánvét díj magasabb, míg a másiknál épp fordítva. Tovább nehezíti az összehasonlítást, hogy a szállítási költség nem csak ennek a két díjtétel összegéből számított díj, hanem ennél sokkal összetettebb.

De hogyan is kell kiszámolni a szállítási költséget? Íme a képlet:

Alapdíj + utánvét (COD) díj az utánvétes csomagok esetén + Útdíj (az alapdíj százalékában) + Üzemanyag felár (az alapdíj százalékában) + További felárak (ha vannak) = szállítási költség

Az alapdíjról és az utánvét kezelés díjáról már volt szó, lássuk a többi költségelemet:

Útdíj: Magyarországi címzettek esetén fizetendő, hazai szabályozás miatt a teherforgalomra terhelt útdíj egy “kis részét” kell itt megfizetni.

Üzemanyag felár: Ez minden országban és minden szállítmányozással foglalkozó cégnél fizetendő díj. Mértéke az üzemanyag árának mértékétől függ, sávosan (nálunk ez is fix, egyszerűen nyomon követhető).

Tehát az útdíj és az üzemanyag felár olyan felárak, amit minden csomag szállításakor meg kell fizetni (minden futárcégnél). Mindkét díjtétel az alap szállítási díj százalékban kerül meghatározásra (bár van futárcég, aki az alapdíj mellett az utánvét kezelés díjára is felszámítja ezen költségeket… erre érdemes figyelni).

További felárak: bizonyos esetekben az üzemanyag felár mellett további felárak is terhelik a szállítási költséget, ami felárakat akkor kell megfizetni, ha bizonyos feltételek teljesülnek vagy épp nem-teljesülnek. A leggyakrabban alkalmazott felárak az alábbiak:

Kiegészítő üzemanyag felár / gerincjárat felár: Ezt a felárat kormányrendelet alapján vezették be a magyarországi futárcégek, átmeneti jelleggel. Általában csomagonként és kilónként X Ft-ba kerül, de van, aki %-osan határozza meg.

Peak felár: A DPD által alkalmazott ún. csúcsidőszaki felár, amit november és december hónapokban feladott csomagok után kell fizetni az év végi megnövekedett terhelés miatt (többlet munkaerőt kell felvenni és sok a túlóra, aminek egy részét a DPD ennek a különdíjból finanszírozza). (Megjegyzés: vannak országok, ahol emiatt fix emelést vezettek be a futárcégek, ami díjat az év 12 hónapjában fizetni kell, így a hazai megoldás az év utolsó két hónapjára nagyon kedvező megoldás.

Túlméret felár: A futárcégek által, egyedileg meghatározott csomagméretet meghaladó mérettel feladott csomag esetén fizetendő felár.
A DPD-vel feladott csomagok esetén maximum 3 méter lehet az ún. övméret. Az övméret számítása: 2 x szélesség + 2 x mélység + 1 x hosszúság <= 3m (a hosszúsági méret a leghosszabb oldal)
A 24H-val feladott csomagok esetén csomagonként a csomag maximum hossza 250 cm lehet, a csomag oldal méreteinek összege pedig (hosszúság (cm) + szélesség (cm) + magasság (cm)=) 300 cm.

Túlsúly felár: A futárcégek által, egyedileg meghatározott súlyt meghaladó súllyal feladott csomag esetén fizetendő felár.
A DPD-vel feladott csomagok esetén 31,50 kg a felső súlyhatár. Ennél nehezebb csomagok szállítására (épp aktuális ÁSZF szerint 15.000 Ft) felárat számol fel a DPD.
A 24H-val feladott csomagok esetén csomagonként maximum 50,00 kg a felső súlyhatár, de 40,00 kg – 50,00 kg közötti súllyal rendelkező csomagok esetén esetlegesen rakodó segédletet kell biztosítani a 24H futárnak mind a felvételi, mind pedig a kézbesítési címen (balesetvédelmi okok miatt az ilyen súlyú csomag veszélyes lehet a futárra nézve).

Újra mérési felár: A 24H-nál alkalmazott felár, amit akkor kell fizetni, ha csomag megrendelésekor a feladó által a 24H-val költ súly nem a valóságnak megfelelő, pontosabban, ha a 24H által mért súly alapján egy magasabb díjkategóriába kerül a feladott csomag, mint ami a feladó által közölt súly alapján lett volna esedékes. Tipikusan ide tartozik az is, amikor a feladó a feladott csomag mért tömegét adja meg, de az adott csomag a méretei alapján térfogatsúlyos csomagnak minősül és a térfogatsúly magasabb értékű, mint a mért tömeg. Pl.: Ha egy csomag mérleggel mért tömege 34 kg, viszont az adott csomag csomagolásának mérete 1150x400x660mm, akkor a csomag térfogatsúlya 60,72 kg, így a futárnál történő szállítás-megrendelés során a 60,72 kilogrammot kell megadni.

Tétlen kiállás felár: A 24H futárnál alkalmazott felár, amit akkor kell fizetni, ha a csomagfelvételt megrendeli a kereskedő (csomag feladója), a futár megy felvenni a csomagot, de a csomag felvétele a feladó hibájából nem jön létre.

A felárakon kívül léteznek további költségelemek is, amik a szállítási költség részét képezhetik. Ezek jellemzően különféle kiegészítő szolgáltatások, mint például az interaktív SMS szolgáltatás díj.

Interaktív SMS szolgáltatás: A címzett részére küldött SMS értesítés, amiben a címzett tájékoztatást kap a csomag érkezéséről. Használatával jelentősen csökkenthető a sikertelen kézbesítések száma. Ennek a díja fix és akár 5 SMS küldés árát is magában foglalja (ha erre szükség van a sikeres kézbesítéshez).

Ilyen szolgáltatás lehet még például a visszáru szolgáltatás, amikor a címzett már átvett csomagot szeretne a feladó részére visszaküldeni. Ilyenkor általában a csomagot eredetileg feladó kereskedő cég rögzít egy visszáru megbízást, ami alapján a futár egy előre egyeztetett időpontban felveszi a vevőnél a csomagot és az reti feladóhoz szállítja azt. A DPD nemrégiben vezette be az ilyen fajta visszaküldött csomagok kezelését megkönnyítő szoftverét, ahol a vevő maga tudja egyszerűen a webáruházon belül (webshopba integrálható a DPD megoldása) rögzíteni a visszaküldést, ezzel jelentősen csökkentve a kereskedő terheltségét.

A fent említett felárak és kiegészítő szolgáltatások listája nem teljes. Futárcégenként eltérő tartalommal és elnevezéssel további felárakkal és szolgáltatásokkal is találkozhatsz. Ha esetleg nem tudod értelmezni őket, fordulj hozzánk bizalommal és segítünk.

Összefoglalva a fentieket, a javaslatom a következő:

Készíts mintacsomagokat (csak elméletben) és számold ki mindegyik futár esetén, hogy egy adott tömegű és utánvét összegű csomag szállítása mennyibe kerül. Például (ha a csomagjaid többsége 1-3) egy 3 kg tömegű és 24.000 Ft utánvét összeggel rendelkező csomag esetén az alábbi díjakat kell fizetni: …. és a fenti képlet alapján számold ki a szállítási díjat.

Az így kapott szám már jó alap az árösszehasonlításhoz, így közelebb vihet a végleges döntéshez, de ahogy korábban is írtam már erről, nem mindig az olcsóbb a jobb… sőt! A szállításra is igaz, hogy minőségi szolgáltatást csak megfelelő háttérrel lehet nyújtani. Csomagszállítás esetén ez azt jelenti, hogy kell a megfelelő jármű, automatizált profi csomagelosztó központ, telefonos ügyfélszolgálat, IT háttér, megfelelő bérrel rendelkező futárok, stb. Egyszóval megfelelő színvonalú szolgáltatás nyújtásához rengeteg beruházásra van szükség, amit csak megfelelő profitból lehet finanszírozni, így elengedhetetlen, hogy a szállítási díjak ne csökkenjenek egy minimum szint alá. Persze vannak csomagszállító cégek, akik a piaci részesedés növelése érdekében a „végtelenségig” csökkentik az árat, de már láthattuk itt Magyarországon is, hogy mi ennek a vége… az ügyfelek egyre inkább romló szolgáltatást kapnak, majd a futárcég bezár.

Javaslom, amikor futárcéget választasz, ne a legolcsóbbat válaszd, mert nagy a valószínűsége annak, hogy nem az a cég lesz az, aki profi módon támogatja majd a webáruházad működését. Ne az árra koncentrálj, hanem a tartalomra és a minőségre, mert egy minőségi csomagkiszállítás nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy megtartsd a régi vásárlóidat, míg egy gyengébb, esetleg hanyag futárcég akár a régi vevőköröd teljes elvesztéséhez is vezethet.

Pin It on Pinterest